Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Βαγγέλης Γιαννίσης... ένας Ελευσίνιος best seller!


Ο Βαγγέλης Γιαννίσης, γέννημα θρέμμα της Ελευσίνας, ζει και εργάζεται στη Σουηδία. Ταξιδεύοντας με το τρένο από το Έρεμπρο προς τη Στοκχόλμη συνάντησε τυχαία τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. Από εκείνη τη στιγμή και μετά αποφάσισε να αφηγείται τις ιστορίες του. Το έκανε δε τόσο καλά, που οι εκδόσεις ’’Διόπτρα’’ τον εμπιστεύθηκαν και εξέδωσαν το πρώτο του βιβλίο, καθαρό δείγμα σκανδιναβικού νουάρ, δίνοντας μάλιστα και .... εγγύηση επιστροφής χρημάτων εάν δεν ικανοποιηθεί ο αναγνώστης!

Τι σε έκανε ν’ αρχίσεις να γράφεις;


Το διάβασμα. Πιστεύω πως όλοι όσοι διαβάζουν έχουν πιάσει στα χέρια τους ένα βιβλίο που τους έκανε να πουν : «πόσο θα ήθελα να το είχα γράψει εγώ αυτό!». Για όσους έχουν μια ιστορία μέσα τους, που θέλουν να την αφηγηθούν, αυτό μπορεί να εξελιχθεί στην αφορμή να πιάσουν το πληκτρολόγιο.

Γιατί επέλεξες να γράψεις αστυνομικό και όχι άλλο είδος;

Σαφώς επειδή η αστυνομική λογοτεχνία είναι αγαπημένο είδος, αλλά κι επειδή ο τρόπος που γράφω είναι πιο κοντά στους κανόνες της.

Τι ή ποιόν θεωρείς βασική πηγή έμπνευσης;

Δεν υπάρχει σταθερή απάντηση. Μπορεί να είναι μια είδηση στα ψιλά μιας εφημερίδας, κάτι που άκουσα, μια σκηνή στο δρόμο. Μεμονωμένα περιστατικά, που σιγά σιγά αρχίζουν να χτίζονται σε κάτι μεγαλύτερο.

Πώς θα περιέγραφες το ταξίδι της συγγραφής ενός βιβλίου από τη σύλληψη της ιδέας ως το βιβλιοπωλείο;

Μακρύ και συναρπαστικό. Η συγγραφή του βιβλίου καθ' αυτή πήρε γύρω στους τρεις μήνες. Από εκεί και πέρα, το ‘’Μίσος’’ ξεχάστηκε στο λάπτοπ μου για 6-7 μήνες προτού αρχίσω να το 'σκαλίζω' ξανά με διάφορες διορθώσεις και αλλαγές. Περίπου ένα χρόνο από τη στιγμή που άρχισα να το γράφω, το έστειλα στη Διόπτρα και μέσα στον Μάιο του '13 πήρα την απάντηση. Ύστερα όλα πήραν το δρόμο τους μέχρι που έφτασε το Φλεβάρης του '14 και το βιβλίο έφτασε στα ράφια.

Αν περιέγραφες με μυρωδιές ποιές θα διάλεγες για Ελευσίνα και ποιές για Ερεμπρο;

Για το Έρεμπρο θα διάλεγα τη μυρωδιά του κομμένου γρασιδιού, της μπύρας και των καραμελωμένων αμυγδάλων. Για την Ελευσίνα θα διάλεγα τη μυρωδιά της θάλασσας, του καφέ και... των διϋλιστηρίων.

Πες μου δυο λόγους για να μείνεις εδώ και δύο λόγους για να μείνεις στη Σουηδία.

Το κλίμα και η οικογένεια/φίλοι για την Ελλάδα, ο σουηδικός τρόπος ζωής και οι περισσότερες ευκαιρίες για τη Σουηδία.

Ήταν ρίσκο να φύγεις από την Ελλάδα;

Μια τέτοια απόφαση, ακόμα κι αν είναι πολύ καλά προετοιμασμένη, είναι ρίσκο. Στην ουσία κάνεις reboot κι αρχίζεις από το μηδέν. Νέο περιβάλλον, νέος τρόπος ζωής, νέα πρόσωπα, νέα γλώσσα, τα πάντα είναι νέα κι άγνωστα.

Αν το πρώτο σου βιβλίο μιλάει για το μίσος, το επόμενο μπορεί να μιλάει για την αγάπη;

Η αγάπη σπάνια βρίσκεται στην αστυνομική λογοτεχνία και σίγουρα όχι με έναν συνηθισμένο τρόπο. Θα δούμε.
  
Ποιά είναι τα άμεσα σχέδιά σου και ποιά τα όνειρά σου για το μέλλον 

Η ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού, το οποίο παρακολουθώ, αλλά και του δεύτερου βιβλίου με τις ιστορίες του Άντερς είναι στην κορυφή των άμεσων σχεδίων. Για το μέλλον κυριαρχούν οι δυο μου αγάπες: συγγραφή και διδασκαλία.

Τι θα έλεγες στους συνομήλικούς σου;

Δεν ξέρω αν έχω να πω κάτι που δεν το έχουν ήδη ακούσει. Να βρούνε τη φωνή τους. Μόνο αυτό.

Βίωσες ρατσισμό στη Σουηδία;

Σε καμία περίπτωση. Οι Σουηδοί είναι φιλόξενοι άνθρωποι και προσπαθούν πραγματικά να πολεμήσουν τα όποια προβλήματα ρατσισμού υπάρχουν (που, όπως και στην Ελλάδα, δεν επικεντρώνονται σε μετανάστες από "ανεπτυγμένες" χώρες, αλλά κυρίως σε μετανάστες από Ασία και Αφρική), ίσως μερικές φορές να προσπαθούν με το λάθος τρόπο, αλλά κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει πως κωφεύουν πάνω σε αυτό το θέμα.

Γιώτα Δούβλαρη
___
Δείτε πως μπορείτε να κερδίσετε ένα από τα δύο αντίτυπα του βιβλίου "Το Μίσος" του Βαγγέλη Γιαννίση!  Κάντε "like" στο post της συνέντευξης στο facebook του Λαμπαterre και βάλτε υποψηφιότητα για την κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Απριλίου!!!

Ευχαριστούμε πολύ τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ (link) και τον Βαγγέλη Γιαννίση (link) για την συνέντευξη και την προσφορά δύο βιβλίων για τους αναγνώστες μας! 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: