Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Ο Λαβύρινθος του Νου

Λαβύρινθος του Νου! άγχος φόβοι. Λύση Ψυχή Φαντασία Υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει άγχος; Όχι μόνο την σημερινή εποχή, που οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ιλιγγιώδεις, αλλά και στο παρελθόν. Άγχος για την  την εκπλήρωση των επιθυμιών μας,  την επιβίωση μας. Τι μας προκαλεί όμως το άγχος;

Άγχος είναι ένα σύνολο από αταξινόμητες σκέψεις [προβλήματα], οι οποίες μας ταλαιπωρούν γιατι δεν ξέρουμε τον τρόπο να τις "αρχειοθετήσουμε". Αυτές με την σειρά τους "γεννούν" αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, όπως φόβο, θυμό, λύπη, θλίψη, με αποτέλεσμα να έχουμε προβλήματα διαχείρισης της καθημερινότητάς μας. 


Αναλογιστείτε ότι όταν η παραπάνω "δυσλειτουργία" γιγαντώνεται μέρα με την ημέρα, το μυαλό μας δυστυχώς μετατρέπεται σε "αποθήκη σκουπιδιών" αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων. Εάν αυτή τη κατάσταση την εικονοποιήσουμε, θα της δώσουμε τη μορφή ενός τεράστιου λαβυρίνθου, χωρίς να διαφαίνεται η αρχή και το τέλος του, με πολλούς διαδρόμους και αδιέξοδα (άλυτα προβλήματα), πλάνες–ψευδαισθήσεις, ενώ μέσα σε αυτόν υπάρχει ο Μινώταυρος, καθώς και άλλα τέρατα (φόβοι και ψυχικά απόβλητα).

Ο Λαβύρινθος του Νου είναι φυλακή για τον άνθρωπο, του οποίου οι επιπτώσεις έχουν ένταση και ποιότητα ανάλογη της "έκτασης" του λαβυρίνθου (νοητική σύγχυση) και του πλήθους των "τεράτων" (συναισθηματική αστάθεια). 

Σε γενικές γραμμές τα αρνητικά αποτελέσματα που δημιουργούνται είναι: 
  • Σε πνευματικό επίπεδο: άγχος, σύγχυση έως κλινικές περιπτώσεις (π.χ. σχιζοφρένεια, παράνοια)
  • Σε συναισθηματικό επίπεδο: φόβος, θυμός, λύπη έως κλινικές περιπτώσεις (π.χ. Μανιοκατάθλιψη)
  • Σε σωματικό επίπεδο: κόπωση, κρίσεις πανικού, αυτοάνοσα νοσήματα (αλλεργία) καθώς και ανίατες ασθένειες (π.χ. καρκίνος)

Λαβύρινθος του Νου! άγχος φόβοι. Λύση Ψυχή Φαντασία Ας θυμηθούμε τη ρήση του Αριστοτέλη: "Η ψυχή του ανθρώπου είναι διφυής. Η μισή είναι σαν όλο τον κόσμο,η άλλη μισή είναι όλος ο κόσμος". Σύμφωνα με αυτήν, μήπως εκτός από τον "ατομικό λαβύρινθο" υπάρχει και ο "παγκόσμιος λαβύρινθος" της ανθρωπότητας;


Η απόψή μου είναι ότι ο "Παγκόσμιος Λαβύρινθος" της ανθρωπότητας είναι η Παγκόσμια Κρίση της Ανθρωπότητας που διαιρείται σε:
  • Πνευματικό Επίπεδο: Κρίση Αξιών
  • Συναισθηματικό επίπεδο: Τρομοκρατία, Πόνος, Δυστυχία
  • Υλικό επίπεδο: Οικονομική Κρίση
Ο τρόπος για να "δραπετεύσουμε" από το "λαβύρινθο" είναι να χρησιμοποιήσουμε ως “μίτο της Αριάδνης” τη Φαντασία μας. Γιατί η Φαντασία δημιουργεί πραγματικότητες.

Διότι μέσω τις Φαντασίας μπορούμε να εντοπίσσουμε την αιτία της δημιουργίας του προσωπικού μας Λαβύρινθου και να ανακαλύψουμε την έξοδό του, ώστε να απελευθερωθούμε μια για πάντα από τα αδιέξοδα που δημιουργεί.

Μπορεί η Πατρίδα μας να περνάει δύσκολους καιρούς λόγω Οικονομικής Κρίσης, αλλά ας αναλογιστούμε ότι:
  • Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.
  • Οι πράξεις αληθινού θάρρους μετασχηματίζουν τον φόβο σε Πίστη.
  • Με νέες ιδέες και μεθόδους μπορούμε να βελτιώσουμε την ζωή μας,
  • Αποδεσμευόμενοι από τα λάθη του παρελθόντος που μας άφησαν έκθετους,
  • Θέτοντας Στόχους για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας
  • Ώστε  ως Νέοι Έλληνες, να γράψουμε Νέα Ιστορία
  • Απαλλαγμένοι από τα Ψυχικά Απόβλητα, με συγχώρεση για τα λάθη του παρελθόντος
  • Γιατί είμαστε κομμάτι αυτού του  Κόσμου, ενός κόσμου που φτιάχτηκε για να ζουν όλοι οι άνθρωποι με ευημερεία, ειρήνη και αγάπη.

(Εμπνευσμένο από το βιβλίο της Μαρίας Λεβέντη “Φαντασία η μεγάλη Diva)

Λαβύρινθος του Νου! άγχος φόβοι. Λύση Ψυχή Φαντασία
Για πληροφορίες σχετικά με την “Φαντασία η μεγάλη Diva” ανατρέξατε στο site της Σφαιρικής Αντιληπτικότητας:
 http://www.sferiki.gr/web/sferiki/book






Ιωάννης Στρέζος

Δεν υπάρχουν σχόλια: